El Carmolí

El Carmolí och Costa Cálida – en områdesbeskrivning

Våra hus är belägna i Murcia-provinsen söder om Alicante och strax nordost om Cartagena. I området är kanske Torrevieja mest känd som turiststad. Vår centralort, Los Alcázares, ligger söderut vid Mar Menor, Europas största saltvattenlagun. Här finns många fina stränder. Salthalten är hög, och under säsongen blir vattnet ofta över 30° C varmt. Närmaste by är Los Urrutias, och utsikten mot land domineras av det lilla berget Cabeza del Carmolí. Det är ett populärt utflyktsmål företrädesvis under helgerna, och utsikten från toppen är fantastisk.

Området tillhör Spaniens mest solsäkra med över 300 soldagar per år. Juli-augusti kan vara mycket varma med 30-35° C på dagarna och 25-30° C på nätterna. Övriga tider erbjuder oftast svalare kvällar och nätter. En normal vinterdag här är ungefär som en normal sommardag i Sverige, men kvällar och nätter är det betydligt svalare. Temperaturen kan sjunka till 5-10° C. Under högsäsong är det i regel torra dagar med inslag av soldis, men övriga tider kan man givetvis ha otur med vädret och pricka in en vecka med regn och blåst. Vi har dock inte upplevt dåligt väder under någon längre sammanhängande tid.

För golfspelaren finns ett stort utbud i närområdet. Ett par nyanlagda banor ligger endast några km från husen. Under högsäsong kan man räkna med mycket folk på stränderna och i närområdet. Som mest är det i augusti, då spanjorerna har semester. Övrig tid är det betydligt lugnare, eftersom många affärer och bostadshus är stängda. Att ha tillgång till bil under vistelsen rekommenderas varmt, då både marknader, stränder och byar på avstånd kan locka samt ge omväxling och nya upplevelser.

Vi har förmånen att välja, om vi ska bada i lagunen eller i havet. Mar Menor är varmare under sommaren, mycket långgrund och saknar de farliga strömmarna, som ibland förekommer efter kusten. Under vintern är havet normalt varmare, och här finns möjligheter att utöva alla typer av vattensporter. Cabo del Palos är centrum för dykning, och samhället ligger strategiskt på en klippa, där det enorma sandrevet La Manga börjar och utgör gränsen mellan Mar Menor och Medelhavet. Spanien är ett kuperat land, men området runt Murcia är faktiskt mycket platt och cykelvänligt. Det är centrum för frukt- och grönsaksodlingar med bl a export till Sverige. Boskapsskötsel och traditionell odling är inte särskilt omfattande. Söder om Cartagena är klimatet torrt och ökenartat.

Från Los Nietos kan man åka lokaltåg till Cartagena, en mer än 2000 år gammal kulturstad. Omgivningarna är bergiga och bjuder på vackra utsikter. Söder om Los Belones finns vidsträckta naturområden med vandringsleder och kilometerlånga badstränder.