Värmen i Spanien (2010)

Conny bloggar om värmen i Spanien

2010-08-28

Att vi skulle få 40 grader varmt på fredagen, hade basunerats ut under hela veckan, och vi var verkligen spända. 40 är ju ändå en gräns till något nytt, något nästan ogreppbart… Och det blev faktiskt så – men bara i Oasis vid Moro 807. Här uppe på höjderna i Carmolí fick vi nöja oss med futtiga 36 grader. Inte nog med det. Vattentemperaturen i lagunen hade fallit till 32 grader. Visserligen var vattnet kristallklart, och avsaknaden av vågor gjorde, att man enkelt kunde flyta och dåsa till i det saltbemängda vattnet, men med tanke på gårdagens betydligt högre vattentemperatur kändes även detta som en missräkning denna dag, då vi skulle notera en mängd värmerekord. Som plåster på såren kunde vi dock samtidigt uppmäta temperaturen i solen på stranden till 46 grader.

Ja, det är alltså ganska varmt här nere nu. I förrgår hade vi 39 grader i skuggan. Natttemperaturen brukar normalt vid den här tiden hålla sig runt 27 grader, men nu har det varit varmare under en tid. Eftersom vi själva använder naturmetoden – korsdrag – istället för AC’n, blev nattens temperatur på 32 grader så häftig att vi tvingades sova på solaltanen. Värmen var densamma, men de loja vindarna och daggen utförde sitt jobb med bravur.

Redan klockan nio på morgonen efter visade vår digitala enhet en utomhustemperatur på 29,3 grader. Motsvarande värde inomhus var 30,1.

Så det är med spänd förväntan på nya intressanta rekordnoteringar, som vi går in i den nya dagen med vattenglaset i högsta hugg. Apropå vatten så har frun och jag räknat ut, att man konsumerar nu personligen c a 15 glas isvatten om dagen.  Varje glas rymmer enligt en komplicerad uträkningsmodul c a 4 dl. Vad blir det? 6 liter! Är det möjligt? En och annan bier har ju dessutom slunkit ned.

Tja, vi kanske har uppnått våra rekord? Trots allt.